Zoeken

Help > Hulp bij Zoeken > Zoeken

In dit gedeelte van het Nederlab Onderzoeksportaal  wordt er gefocust op de doorzoeken van de collecties binnen Nederlab. Omdat de verschillende collecties en bijbehorende teksten voorzien zijn van verrijkingslagen, zoals part-of-speech tags, en metadata, is het mogelijk om op drie verschillende manieren te zoeken. Er kan ook worden gezocht op combinaties van waarden op de verschillende lagen, in verschillende sequentiële patronen. Daarom zijn er verschillende manieren van zoeken, met toenemende complexiteit.

Zoeken in tekst
Bij het zoeken in de teksten zijn er drie mogelijkheden. Je kunt eenvoudig zoeken, geavanceerd zoeken, en expert zoeken (CQL). Welke manier van zoeken je nodig hebt zal afhangen van de complexiteit van je zoekopdracht, en natuurlijk je eigen vaardigheden m.b.t. het bedenken van queries. Er wordt hier gebruik gemaakt van de part-of-speech tags en tekstentiteiten om resultaten te genereren.

Zoeken in titelgegevens
Gebruik deze zoekmethode als je wil zoeken in metadata m.b.t. publicatiejaar, titel, en meer.

Zoeken in auteursgegevens
Hier kan er gezocht worden naar titels op grond van auteursgegevens, zoals naam, geslacht, geboorte- en/of sterfjaar, en geografische informatie.

De drie zoekmethoden kunnen ten allen tijde tegelijkertijd gebruikt worden om resultaten te genereren.