FAQ

Help > Frequently Asked Questions

Wat zijn metadata?
Metadata is data met informatie over de tekst in kwestie. Denk hierbij aan informatie over de auteur, de wijze van publicatie, of het jaar van uitgave. Metadata is belangrijk voor een corpus omdat er hiermee beter en ordelijker gezocht kan worden op relevante criteria. Lees meer over metadata op de pagina in de technische documentatie.

Wat is CQL en hoe werkt het?
CQL staat voor Corpus Query Language, en het is de taal waarmee op veel corpus sites queries (zoekopdrachten) gebouwd kunnen worden om een corpus efficiënt te doorzoeken. Ook bij Nederlab maken we hier gebruik van. Bij geavanceerd zoeken is het mogelijk om queries in elkaar te klikken zonder CQL te gebruiken, maar de CQL code verschijnt vervolgens wel, mogelijk voor verdere bewerking. Ook zijn er enkele voorbeelden in de zoekmachine verwerkt. Voor wie meer wil weten over CQL, die kan hier even een kijkje nemen.

Wat kan ik als ik inlog?
De Nederlab Onderzoeksportaal maakt gebruik van verschillende collecties met auteursrechten. Mede hierdoor is het niet mogelijk om van de volledige database gebruik te maken zonder een account. Inloggen heeft nog meer voordelen. Het wordt mogelijk om corpora op te slaan, queries te onthouden, en de volledige functionaliteit van de onderzoeksportaal te benutten.

Hoe kan ik inloggen?
Als je een account hebt bij een universiteit, ofwel als medewerker, ofwel als student, dan kun je inloggen op de site via CLARIN.

Waarom duurt het zoeken zo lang?
Soms kan het voorkomen dat de query te complex is, of dat het zoekveld te groot is. In vele gevallen is geduld een schone zaak, maar het komt voor dat de site een time-out weergeeft. Probeer in dat geval het zoekveld te verkleinen, of de query aan te passen. Ook kan het helpen om eerst subcorpora op te slaan, waardoor het zoekveld automatisch verkleind wordt.

Waarom geeft de site een time-out bij sommige opdrachten?
Sommige opdrachten zijn te zwaar voor de huidige website. Om te voorkomen dat de site overbelast wordt, hebben we ervoor gekozen om een time-out in te voeren. Mocht dit voorkomen, probeer dan de query aan te passen of het zoekveld te verfijnen. Op die manier zijn er minder resultaten voor de site om te verwerken. Mocht dit niet helpen, neem dan contact op met de beheerder (contactgegevens onderaan de pagina).

Wie kan ik contacteren als ik er niet uit kom?
Neem dan contact op met Hennie Brugman (hennie.brugman@di.huc.knaw.nl)
Meertens Instituut
Postbus 10855
1001 EW Amsterdam
telefoon: 020-4628500