Help

Nederlab is een webomgeving voor onderzoekers en studenten die zich bezighouden met historische ontwikkelingen in de Nederlandse taal, literatuur, en cultuur. Onderzoekers kunnen in Nederlab selecties maken uit honderdduizenden Nederlandstalige teksten. Die selecties kunnen ze met geavanceerde technologie doorzoeken en analyseren. Tot eind 2017 wordt de website met steeds meer tekstcollecties, functionaliteiten en tools uitgebreid. Via de Nieuws-rubriek wordt u geĆÆnformeerd over deze uitbreidingen.

Een beknopte handleiding voor het gebruik van Nederlab

Wat u kunt als u niet bent ingelogd

Als u niet bent ingelogd, zijn er enkele belangrijke beperkingen:

  • er worden alleen teksten getoond die geen beperkingen op grond van auteursrecht kennen;
  • zoekvragen kunnen niet worden bewaard tussen werksessies;
  • slechts een deel van de analytische tools die Nederlab biedt, is beschikbaar.

Inloggen

Alleen onderzoekers of studenten die zijn aangesloten bij een onderzoeksinstituut of een onderwijsinstelling kunnen inloggen. Dit wordt geregeld via CLARIN-login: kies hiervoor het account van uw onderzoeks- of onderwijsinstelling. Als u niet over zo'n account beschikt kunt u dat aanmaken op de CLARIN EU website.

Zoeken door Nederlab

U kunt zoeken en verfijnen met behulp van de openklapbare panelen bovenaan de zoekpagina. Gedetailleerde instructies vind u onder de vraagtekens in deze panels. U kunt ook verfijnen met behulp van de opties in de linker zijbalk. Zoeken en verfijnen kunt u herhaaldelijk doen, in willekeurige volgorde.

U kunt ondermeer zoeken op hoofdlettergevoeligheid of (historische) woordvarianten. Het zoeken op woordvarianten biedt de mogelijkheid om heel snel zicht te krijgen op variante schrijfwijzen van een zoekterm. De resultaten worden in de linkerkolom onderaan gepresenteerd.

Als u nogmaals in het hoofdmenu op 'zoeken' klikt, worden de oude zoekresultaten automatisch gewist.

Zoekvraag opslaan als onderzoekscorpus

Bovenaan uw zoekresultaten vind u hiervoor een rode knop 'bewaren als corpus'.

Vragen, opmerkingen en suggesties

In de komende tijd zullen er steeds meer teksten, functionaliteiten en tools aan Nederlab worden toegevoegd. Ook zal de helpfunctie worden uitgewerkt. Specifieke uitleg vind u op de zoekpagina en onder de knoppen met vraagtekens.

Inhoudelijke en technische vragen kunt u richten aan de projectcoƶrdinator:

Hennie Brugman
[javascript protected email address]

Meertens Instituut
Postbus 94264
1090 GG Amsterdam
telefoon: 020-4628500