Verfijnen zoekveld

Help > Hulp bij Zoeken > Verfijnen zoekveld

Beperk samenstelling
Beperk de samenstelling van de mogelijke titels tot bijvoorbeeld zelfstandige titels, d.w.z. titels die zelfstandig gepubliceerd zijn, met als tegenhanger titels die in een tijdschrift of bundel gepubliceerd zijn, of juist overkoepelende titels, zoals tijdschriften, periodieken, en bundels. Ook is het mogelijk om herdrukken uit te sluiten.

Beperk tot genre(s)
Het is mogelijk om je zoekopdrachten te beperken tot bepaalde genres. Mocht er bijvoorbeeld gezocht willen worden op het gebruik van dubbele adjectieven binnen misdaadliteratuur, dan is dit het veld waar gebruik gemaakt van kan worden.

Beperk tot collectie(s)
Selecteer in dit gedeelte tot welke aangesloten collectie je zoekopdracht zich moet beperken. Zeker als je teveel resultaten krijgt met je zoekopdracht is dit een makkelijke manier om snel resultaten te filteren. Kijk voor het gemak even bij Collecties om te zien welke collecties het meest van toepassing zijn op je zoekopdracht.

Aanwezigheid tekst
Er wordt automatisch gezocht op hits met een aanwezige tekst. Deze optie is af te vinken om documenten mee te nemen waarvan enkel een beschrijving en metadata aanwezig is zonder een daadwerkelijke tekst, maar aangezien dit over het algemeen niet heel nuttig is is dit niet de standaardinstelling. Ook kan er gezocht worden op louter teksten met ‘verrijkingen’, wat wil zeggen dat de teksten voorzien zijn van part-of-speech tagging, lemma, entiteiten, of andere kenmerken.

Woordvarianten
Deze optie zorgt dat de ingevoerde zoektermen worden ‘geëxpandeerd’ met behulp van het historisch lexicon van het INT, dat alle bijbehorende lemma’s worden opgezocht, en dat daarbij weer alle historische woordvormen worden meegenomen bij de zoekvraag binnen de Nederlab collecties. Die expansie is bijna altijd te breed. De getoonde woordvormen en woordsoorten kunnen vervolgens worden gebruikt om ongewenste expansies weer weg te laten.